Betűtípusok

fontok
Posted 23 november 2010   Szakmai cikkek

Grafikai alapismeretek I.

Alapvetően a tipográfiában a betűtípusokat három csoportba oszthatjuk küllemük alapján:

Talpas (antikva)

Jellemzője, hogy a betűvégeknél úgynevezett talpak találhatók. Általánosan ezeket a betűtípusokat használják könyvek és újságok szerkesztésénél, illetve a hivatalos levelezésben. Könnyen olvashatók. Tipikus képviselői a Times, Gara-mond, Primus, Aldine, Bodoni stb.

Talpatlan (groteszk)

Közös jellemzőjük, hogy a betűvégek egyenesen végződnek, nincs rajtuk talp. Tipikus képviselői a Helvetica, (Arial, Switzerland), Avangarde, Bauhaus stb.

Egyéb (reklámbetűk)

Ide sorolhatók a különféle kézírást utánzó betűk, iniciálék stb. Gyakorlatilag, ami nem fér bele az első két csoportba, az ide kerül.Pl.: Bauhaus, Balthazar stb.

A betűstílusok közül a hétköznapi használatban négyfélét alkalmazunk általában. Ezek a következők:

NORMÁL (esetleg regular, angolul normal, a nyomdászatban normál)DŐLT (angolul italic, a nyomdászatban kurzív)
FÉLKÖVÉR (angolul bold, a nyomdászatban fett)FÉLKÖVÉR DŐLT (angolul bold italic, a nyomdászatban fett kurzív)

A számítástechnikában használt betűtípusok mind egy-egy fájl formájában léteznek. Ezek Windows-rendszer esetében a /windows/fonts mappában találhatók (alapértelmezésben a mappa rejtett attribútumú). A betűtípusokat a Vezérlőpult/Betűtípusok (Control Panel/Fonts) pontjában lehet a rendszerbe installálni, illetve eltávolítani.

A windowsos rendszerekkel terjedt el a Truetype betűtípusok használata, ezeket használja alapértelmezésben a Windows is. Ezeknek a kiterjesztése TTF, és tartozik hozzájuk egy képernyőfont is, ami az installáláskor (telepítéskor) jön létre és FOT a kiterjesztése. A Truetype betűtípus vektoros formátumú, ami azt jelenti, hogy abban az egy fájlban matematikai formulák formájában van leírva a betűk képe. Ebből következik, hogy minőségromlás nélkül lehet nagyítani, kicsinyíteni őket. Ilyen betűtípus még az Adobe cég által kifejlesztett Type 1-es betűk. Ezek csak egy segédprogram (Adobe Type Manager) segítségével használhatók a Windowsban.